TV-programma eist aandelen deelnemers

In Amerika wordt sinds 2009 op de zender ABC het programma Shark Tank uitgezonden, wat gebaseerd is op het hier bekende Dragons´ Den. Bedrijven die willen deelnemen aan het programma, moeten er echter rekening mee houden dat de zender vijf procent aandelen of twee procent van de winst toe-eigent!

Deze ietwat aparte clausule in het contract dat je als deelnemer tekent werd gevonden door een gebruiker van Hacker News. Hij plaatste de vragenlijst, die iedere aanvrager moet invullen alvorens er überhaupt sprake kan zijn van deelname aan het programma waarin ondernemers hun beginnende bedrijfje pitchen in de hoop dat een van de jurerende investeerders wil samenwerken. In de vragenlijst lezen we inderdaad het volgende:

I further understand and acknowledge that I will be required to enter into further agreements with Finnmax LLC(“Producer”) relating to the business that I may present to the sharks for possible investment (my “Business”). Among other things, those agreements are currently anticipated to provide that as a condition of my participation on the Series, Producer, Sony Pictures Television Inc. and American Broadcasting Companies, Inc. (collectively the “Shark Tank Entities”) or their designee(s) will receive an irrevocable option (the “Option”), to do either of the following or neither, at their election and in their sole discretion:

1.  Receive a 2% royalty of the operating profits of my Business or

2.  Receive warrants that give the Shark Tank Entities or their designees a 5% equity interest in my Business.

Goede deal of kat in de zak?
En zo’n regeling zou wel eens negatief kunnen uitpakken voor de deelnemende bedrijven en erg lucratief voor ABC! Natuurlijk is Shark Tank voor de bedrijfjes ook een veredelde manier om reclame te maken, maar dit is dan (in potentie) wel een erg hoge prijs die ze ervoor betalen. Op The Hacker News stellen sommige mensen dat het echter een goede deal is. “Ben ik de enige die dolgraag 5% aandelen of 2% winst zou geven om te kunnen verschijnen in Shark Tank, voor de promotionele en verkoop-mogelijkheden die eruit kunnen voortvloeien?”, zo vraagt neilkelty zich af, waarna gebruiker dlitwak antwoordt met: “ Vijf procent voor één promotionele mogelijkheid waarbij je niet de garantie hebt dat het goed uitpakt en waarbij je geen inbreng hebt op hoe je uiteindelijk overkomt op de televisiekijker, is geen goede deal. Er zijn slimmere manieren om publiciteit te krijgen. En wanneer de buzz voorbij is, blijf je zitten met een groot gedeelte van je aandelen die je mist.”

Succesvolle pitch betekent nog geen deal
Het is inderdaad nog niet zeker dat er een goede deal voor een winnend bedrijf uitkomt, iets wat in februari van dit jaar al bleek toen Megan Cummins succesvol haar bedrijf ‘You Smell Soap’ wist te pitchen en investeerders met haar in zee wilden. Twee geïnteresseerde investeerders sloeg ze af, maar tegen tech-entrepreneur en investeerder Robert Herjavec zei ze ja. De deal was $55.000 voor twintig procent van het bedrijf en nog eens $50.000 zodat Cummins daar het eerste jaar van kon leven. Zij heeft echter nooit geld ontvangen. Zes maanden lang heeft ze, nadat de show was opgenomen in juli 2011, contact gezocht met Herjavec. Na eerst zijn assistenten gesproken te hebben, kwam er eindelijk een contract. Een die $55.000 wilde betalen… voor de helft van het bedrijf. Iets waar Cummins uiteraard nee tegen zei.

Herjavec reageerde hier later op met: “Na de show begint het due diligence-proces (boekenonderzoek, red.). Zoals het geval is met Megan vind je tijdens dat proces verschillen en probeer je die aan te passen. Beide partijen hebben de mogelijkheid voor boekenonderzoek en om een beslissing te nemen.”

Gelden er ook zulke clausules en bijbehorende percentages in Dragons’ Den, dat ook hier in Nederland werd uitgezonden met onder andere Annemarie van Gaal als investeerder? Of is de KRO nooit zo gehaaid geweest als ABC?

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten